BAŞKAN ÖZGÖKÇE’NİN ‘DEPREM HAFTASI’ MESAJI

​Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Halktan deprem bilincinin oluşturulması, depremlere karşı her daim hazırlıklı olunması ve yaşanan deprem felaketlerinin herkesim tarafından ders almak amacıyla, 1-7 Mart Deprem Haftası’ndan birçok etkinlikler, panel, konferans ve depremde yıkılan yerlere ziyaretler yapıldığını vurgulayan Başkan Özgökçe, Türkiye’nin deprem kuşağında bulunmasından dolayı, şehirleşme ve yapı stoklarının ciddi jeolojik ve depremsellik açısından tüm çalışmaların ardında, depreme karşı daha dayanıklı yapılar yapılması, konut ve işyerlerindeki tüm malzemelerin sabitlenmesi zelzele esnasında düşmeyecek, dökülmeyecek şekilde planlanmalıdır. Başkan Özgökçe, deprem esnasında soğuk kanlı olup, binaları terk etme yöntemlerini öğrenciler başta olmak üzere tüm kesimler eğitilmelidir. Vatandaşların bilinçli bir şekilde ve dayanışma içinde hareket etmesi büyük önem taşıdığını anlatan Başkan Özgökçe, afetlerden korunmak ve meydana gelecek zararları azaltabilmek için afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmanın herkesin görevi olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, deprem bilincini en iyi 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerini yaşayan Van halkının bildiğini söyledi. Başkan Özgökçe, Van’ın 41 yıl önce Çaldıran ilçesinde meydana gelen ve 3 bin 840 kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce kişinin de evsiz kaldığı depremden sonra yaşadığı en büyük felaketlerden birinin ise 23 Ekim ve 9 Kasım depremleri olduğunu dile getirdi.

Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilenen dayanışma ile değil, depremden önce alınacak olan önlemlerle azaltabileceğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Bizler ülkemizin deprem kuşağında olduğunu unutmadan, deprem ve diğer doğal felaketlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalı, vatandaşlarımızla ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz’’ şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler olarak deprem ve diğer felaketlerde can ve mal kaybının yaşanmaması için yasal mevzuatların kendilerine verdiği tüm yetkileri uygulamakta kararlı olduklarının altını çizen Doç. Dr. Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak depreme dayanıklı yapıların yaptırılması kadar, yerleşim alanlarının doğru seçilmesi, kişiye rant değil, uzun yıllar rahat ve sağlıklı bir ömür yaşamaları için dikey mimari yerine daha çok yatay mimariye önem veriyoruz. 2014 yılında kurulan Tuşba’da bu tarihten itibaren asla kaçak yapıya müsaade edilmemiştir. Yapı denetim birimimiz ve zabıta müdürlüğü sahada çok ciddi çalışarak işin başında ruhsatlı yapıların yaptırılması ve fenni kurallara ve yasalara uygun mühendislik kuralları ile ekolojik ve coğrafi şartlara uygun yapılaşma sağlanmaktadır. ‘Deprem öldürmez kusurlu, denetimsiz kötü yapılar öldürür’ düsturuyla hareket edilmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, yakın zamanda deprem felaketini yaşayan Çanakkale, Manisa ve Adıyaman halkına geçmiş dileklerimizi iletir, Van'da ve ülkemizde meydana depremlerde vefat edenlere rahmet, yakınlarına sabrı cemil, yaralılara acil şifalar ve maddi zarar görenlere rabbim suhulet nasip etsin. Deprem ve afetler konusunda toplumsal bilincin artmasını ve tüm vatandaşlarımıza deprem ve tüm afetlerden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir ömür diler, serhat şehri Van'dan muhabbet şehri Tuşba’da en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.