TUŞBA’DA İŞLETMELERE ‘BEYAZ BAYRAK GÜVENLİ GIDA BAŞARI BELGESİ’

Tuşba Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler neticesinde temizlik ve hijyen yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan işyerlerine ‘Beyaz bayrak güvenli gıda başarı belgesi’ verildi.

Tuşba Belediyesi ile Tuşba İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü ‘Beyaz Bayrak Projesi’ kapsamında gıda üretimi, tüketimi ve satışının yapıldığı işletmelerde insan sağlığı ve çevre temizliğini olumsuz etkileyen etkenlerin işletmeler ile el birliği içerisinde düzenleyip olumlu bir imaj kazandırması hedeflenmiştir.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE, ‘FİRMALARA KALİTE VE SAĞLIĞA DAYALI İMAJ KAZANDIRIYORUZ’

Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, belirli kriterlere bağlı kalınarak firmalara yönelik gerçekleştirdiği denetimler kapsamında verilen puanlama ile işletmelerden yüksek not alanlara ‘Beyaz bayrak güvenli gıda başarı belgesi’ verilerek firmalara kaliteli bir imaj kazandırılıyor. Son olarak yapılan denetimlerin ardında belirtilen kriterleri yerine getirilen pastane, imalathane ve lokantaya ‘Beyaz bayrak güvenli gıda başarı belgesi’ verildi. Zabıta Müdür Osman Sevinç ile birlikte firmaları ziyaret ederek ‘Beyaz bayrak güvenli gıda belgesi’ veren Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, tüm Tuşbalıların ve Vanlıların temiz ve sağlıklı ürünlere ulaşabilmesi ve hijyenik ortamlarda tüketilmesi için Tuşba Belediyesi Zabıta Müdürlüğümüz ile Tuşba İlçe Tarım Müdürlüğü’nün birlikte tüm firmalarımızı periyodik aralıklarla ziyaret ettiklerini söyledi. Beyaz renginin saflığın, temizliğin, iyiliğin, güzelliğin simgesi olduğunu kaydeden Başkan Özgökçe, “Beyaz bayrak iyi niyetin, beyaz bir sayfa da yeni başlangıçların ifadesidir. Beyaz bayrak ile istikrarı, devamlılığı da simgelerken beyaz renk aynı zamanda temizlik, dürüstlük çağrışımlarını yapmaktadır” dedi. Daha önce imzalanan protokol dahilinde teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan işyerlerini belgelendirerek ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer işyerlerini de daha iyi koşulları sağlamaya teşvik ettiğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Bunu yaparken Tuşba Belediyesi Zabıta ekipleri belirlenen koşulların sağlanıp sağlanmadığının tespiti ve gerektiğinde yasal yaptırımlarla ve önlemlerle bu koşulların karşılanmasını sağlayarak tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşması amaçlamaktadır. Kriterleri özenle uygulayan ve sürdürülebilir hale getirerek gıda güvenliğine üst düzey önem veren işletmelerin, ödüllendirmesi Beyaz bayrak vererek sağlanacaktır” dedi.

TUŞBA’DA EMİN ELLERDESİNİZ

Başkan Özgökçe, ‘Beyaz bayrak güvenli gıda başarı belgesi’ projesinin 4 Nisan 2016’dan itibaren imzalanan protokol ile uygulamaya konulduğunu da belirterek, “Amacı teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan gıda iş yerlerini Tuşba Belediyesi adına belgelendirerek ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer iş yerlerini de daha iyi koşulları sağlamaya teşvik etmektir. Bilindiği gibi ülkemizdeki gıda denetim sistemi mevzuatta belirlenen koşulların sağlanıp sağlanmadığının tespiti ve gerektiğinde yasal yaptırımlarla ve önlemlerle bu koşulların karşılanmasını sağlayarak tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşmasını amaçlamaktadır. İlçemizde faaliyet gösteren lokanta, restaurant, kafe, pastane, yemekhane, kantin gibi toplu tüketim yerleri ile gıda üretim ve satış yerleri proje kapsamındadır. İlçemizde düzenli olarak yapılan denetimlerde belirlenen tüm kriterleri yerine getiren firmalarımıza en yüksek puanı alan yerlere oy birliği ile ödüle layık görüldü.Tuşba ilçe sınırlarında hizmet veren Ayça Pastanesi üretim yeri ve Ceylan Et Lokantasıişletmeleri yüz üzerinde doksan beş puan alarak Beyaz Bayrak almaya hak kazandılar.

Bu sebeple proje, tarafsızlık ilkesi ve tamamen objektif olarak puanlamalar sonucu TuşbaBelediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından uygulanan, hiçbir parasal karşılığı olmayan, kapsamlı ve objektif bir proje olup, bu yönüyle dünyada emsali az görülen bir proje olma özelliğini taşımaktadır” diye konuştu.

KONTROL VE DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

Zabıta ekiplerinin genel kontrolleri ve denetimler aralıksız sürdürdüğünü de ifade eden Başkan Özgökçe, “Bizim için en önemli konu insan sağlığıdır. Ceza uygulamak, cezalandırmak en son yapılan işlemdir. Biz daha çok ödüllendirerek, özendirerek başarıda işletme ve üreticilerimiz en mükemmeli yapmada yarıştırarak gıda sağlığı ve hijyeni ile gıda güvenliğini ilçemizde sağlayacağız. Bayrak alan üretici ve işletme ile satış yerleri tabir caiz ise liderliğe çıkan spor kulübünün nasıl ki orada hep lider kalması için çok gayret göstermesi gerekiyorsa burada da Beyaz Bayrağın geri alınmaması yani liderlikten o kurumun düşmemesi için azami gayret gösterilecektir. Bu öyle bir ligdir ki çok sayıda lider olacak ve her liderlik koltuğuna oturan o şartları hep sağlamak zorunda olduğundan dolayı en mükemmele ulaştıktan sonra hep mükemmel kalmak esastır. Bu şekilde mükemmel bir otokontrol sağlanacağı gibi bayrağı kaybedenler, gerek ve yeter şartları taşımadıklarından dolayı ayrıca da cezalandırılacaktır” dedi.